Trømborgfjella, fra Ørje til Dynjan på 23 Km.

Posted · Add Comment
Dyptjern, Foto: Bjørn Heidenstrøm
  • 23 km er en vei
  • Turen er fra øst til vest i Trømborgfjella
  • Starten på Ørje er 168 moh
  • Høyeste punkt er Nordre Stange Varde på 290 moh etter 9,4 Km
  • Tjern, vann, skiftende skog og terreng.
  • Mange plasser for fisking og telting

Dette er en tur fra øst til vest i Trømborgfjella og den burde inneholde en overnatting eller to for å kose deg med den flotte og varierende naturen.

Søndre Jonsvannet. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Søndre Jonsvannet. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Inngangen er ved parkeringen ved Damholtveien (Ørje) og de første turskiltene gir deg anvisning mot stier og løyper. Utgangen er parkeringen på Dynjan som er i Eidsberg og er en innfallsport til Trømborgfjella.

Ørje:

Det flotteste som bør ses før turen er nok slusene og området rundt. Ørje sluser er et sluseanlegg i Haldenkanalen mellom Øymarksjøen og Rødenessjøen. Slusene ligger i Ørje i Marker kommune i Østfold fylke og har en løftehøyde på 10 meter. Slusene ble bygget i årene 1857-1860 samtidig med Strømsfoss sluser. Slusene er hånddrevet, akkurat som de var ved åpningen i 1860. Det ble bygget boliger både til slusemesteren og sluseassisten i sveitserstil, begge ligger på vestsiden av slusene. Haldenvassdragets Kanalmuseum ligger på tidligere Ørje Brugs område ved slusene. (kilde: www.wikipedia.org )

Trømborgfjella, www.ut.no skriver:

Du trenger ikke være supersprek og godt trent for å kunne gå fjelltur. De flotte skogsområdene i Trømborgfjella tilbyr en rekke flotte turer for både sofagrisene og friluftsentusiastene. Trømborgfjella er et flott turområde som benyttes hele året. Det er merkede løyper og serveringshyttene Einarbu og Arnbjørnrud ligger også her. Terrenget er småkupert med masse idylliske steder og rike fiskemuligheter. Trømborgfjella strekker seg langt ned i Rakkestad mot Halden og mot Marker i øst. Området er fint å boltre seg i for barnefamilier, og turene kan legges opp etter hvilke form man er i, eller hvilken tur man ønsker å gå.

Stange varde:

Nordre Stange Varde. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Nordre Stange Varde. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Stange varde er to åser på grensen mellom Eidsberg, Rakkestad og Marker kommune i Østfold. Nordre Stange varde har en høyde på 290 meter over havet og er det 15. høyeste punktet i Østfold av åsene med primærfaktor på minst 50 meter. På høyden er det et utsikttårn og det er blåmerket sti fra Ørje, Rakkestad og Mysen. Søndre Stange varde ligger cirka 1,5 kilometer lenger sør og har en høyde på 277 meter. Søndre Stange varde danner et grensepunkt for de tre kommunene. På begge Stange Varder ligger det åsrøyser; gravrøyser antakelig fra bronsealderen. Slike røyser finner man ofte på gamle delelinjer, og som i dette tilfellet langt til skogs. De antyder at delene mellom de tre nåværende kommunene skriver seg fra meget gammel tid, kanskje 3-4000 år gamle. (kilde: www.wikipedia.org )

Zoom og klikk deg inn på turen og kartet under:Har du bilder eller informasjon fra området? Vi blir hoppende glade hvis du deler det på denne linken.

 

Med vennlig turhilsen

Eidsberg kommune

Bjørn Heidenstrøm

Prosjektleder